Criza alimentelor bate la porțile Europei. 2022, anul foametei?

14 octombrie 2021  |  15:32


Creșterea prețului la gaze, un boom care a speriat Europa, este pe cale să producă efecte dintre cele mai nedorite. Mai întâi, a explodat prețul îngrășămintelor, iar pe cale de consecință se așteaptă și o majorare la alimente. Nu doar factura la încălzire riscă să crească datorită crizei energetice europene. Miniștrii UE avertizează că o majorare a prețului în sectorul energiei (gaze și electricitate) înseamnă că mâncarea va fi mai scumpă în lunile următoare. Despre 2022 se vorbește, deja, că poate fi anul foametei!

La ultima reuniune a miniștrilor europeni de Agricultură, care a avut loc în Luxemburg, s-a ajuns la un consens cu privire la faptul că prețul ridicat al gazelor naturale crește costul îngrășămintelor, iar această creștere va ateriza direct în farfuria consumatorului. Gazul natural este principala materie primă pentru producerea unora dintre cele mai comune îngrășăminte artificiale, cum ar fi ureea și azotatul de amoniu, pe care fermierii se bazează pentru a menține randamentul culturilor agricole.

Tulburările sociale amenință UE

Comisarul european pentru Agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, a declarat: „Creșterea prețurilor la energie reprezintă principalul motiv pentru majorarea costurilor la îngrășăminte. Desigur, toate astea vor avea un impact asupra prețurilor la alimente, iată riscul cu care ne confruntăm”. Însă lucrurile sunt mai grave, căci o criză alimentară fără precedent va duce la tulburări sociale în întreaga Uniune Europeană, cred liderii politici de la Bruxelles. Soluția ar fi ca factorii de decizie să oprească, prin lege, creșterea prețurilor la gazele naturale.

Tensiunile sunt deja în creștere în toată Europa, iar fermierii se plâng că nu sunt ajutați de autorități. În 2021, prețurile îngrășămintelor aproape s-au dublat, conform datelor Băncii Mondiale. Acum, din cauza scumpirii gazelor naturale, o treime din fabricile de îngrășăminte și amoniac din Europa au închis sau au redus temporar producția. Deocamdată, se anticipează o creștere bruscă a prețurilor în partea a doua a anului viitor, asta fiindcă fermierii folosesc îngrășăminte în principal primăvara mai degrabă decât toamna.

„Să ne așteptăm la o criză alimentară”

„Se va ajunge la o creștere majoră a prețurilor la alimente. Cred că de anul viitor, dar nu exclud chiar de acum. Efectele asupra producției efective nu vor fi văzute până în 2022″, crede Jacob Hansen, CEO al grupului Fertilizers Europe.

Julien Denormandie, ministrul Agriculturii din Franța, un alt mare producător de îngrășăminte, s-a declarat îngrijorat de faptul că securitatea alimentară a întregii lumi este amenințată: „Dincolo de efectul asupra prețurilor, teama mea se referă la impactul asupra cantităților, asupra volumului, asupra capacității de a hrăni pe toată lumea de pe această planetă (…) Dacă prețurile îngrășămintelor vor continua să crească, să ne așteptăm la o criză alimentară în întreaga Europă, apoi la o criză economică, precum și la una socială”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.

Bine ati venit!

Websiteul sharenews.ro foloseste cookie-uri pentru a va oferi o cat mai buna experienta de navigare. Consideram continuarea navigarii ca reprezentand acceptul dumneavoastra pentru folosirea acestor cookie-uri.

Va multumim!