Flavius Daniliuc, căpitan Bayern U19, refuză să joace pentru România.

11 martie 2020  |  08:23


Căpitan la Bayern Munchen U19 și internațional de juniori în reprezentativele Austriei, stoperul cu origini române Flavius Daniliuc, 18 ani, ar putea fi adversarul-surpriză al „tricolorilor” la partidele din Liga Națiunilor, în toamnă. Tatăl său, Mihai, oferă explicațiile abrupte pentru care puștiul nu va îmbrăca tricoul României, cum ar avea dreptul prin prisma părinților.


Fiul unor emigranți români originari din Suceava, Flavius Daniliuc, 18 ani, e căpitan la „tineretul” lui Bayern Munchen, iar odiseea sa fotbalistică e deja demnă de un roman. S-a născut în capitala Austriei, a furat privirile la Admira Wacker, l-a recrutat Rapid Viena, a impresionat la Academia lui Real Madrid, de unde a plecat însă din motive personale direct în fieful bavarez. A început și s-a dezvoltat ca mijlocaș central, cu veleități ofensive și alură de marcator, dar nemții l-au reprofilat ca stoper!

4 ani la Academia lui Real Madrid

Gazeta l-a descoperit încă din 2011, cu puțin timp înainte de a susține seria de teste la Valdebebas, unde, la un trial cu 350 de copii, a fost acceptat, doar el și un iberic, să intre în centrul de juniori al clubului blanco. La Bayern a aterizat în ianuarie 2015, iar în jurul mutării s-a creat atunci un veritabil taifun, căci Daniliuc s-a aflat pe o listă de opt jucători minori străini în legătură cu care Madridul n-ar fi respectat reglementările în materie de transferuri. Și s-a trezit blocat de FIFA în două perioade de mercato (vara 2016 și ianuarie 2017).

Are deja 26 selecții în naționalele juvenile austriece
Astăzi, Daniliuc e în pragul semnării primului său contract de profesionist și aproape să-și înceapă aventura într-o echipă națională mare. Cea a Austriei, țară a cărei cetățenie o deține și unde părinții săi locuiesc!

A strâns deja 26 de selecții la reprezentativele U15-U19 ale Das Team, iar dacă astrele se vor alinia spectaculos, puștiul ar putea fi chiar adversarul „tricolorilor” la partidele din Liga Națiunilor, programate în toamnă.

Fugit din România trecând Dunărea înot în lunile anterioare căderii lui Ceaușescu, tatăl lui Flavius, Mihai, e însă mai circumspect: „Nu sărim etapele și respectăm politica pașilor mărunți. Suntem în contact cu federația din Austria, băiatul e foarte dorit acolo și vom merge, deocamdată, mai departe la reprezentativa U21. Nu vrem să ne dăm cu stângul în dreptul și să judecăm aiurea, românește”.

„În țară încă se apelează la șpagă”
E însă vreo șansă ca Daniliuc să se afle sub comanda lui Rădoi sau Mutu la loturile „tricolore”? Teoretic, ar fi eligibil grație originilor părinților, iar regulamentul i-ar pemite să apară în naționala mare a României, chiar dacă a evoluat până acum la loturile de juniori ale Austriei.

Practic, subiectul pare însă unul închis, fără drept de recurs! „Nu va juca niciodată pentru România atâta vreme cât nu se va rezolva problema mafiei din fotbalul de acasă”, anunța Mihai Daniliuc în 2014, pentru GSP. După șase ani, discursul n-a suferit nicio modificare: „Exclus! Și avem mai multe motive temeinice pentru ca Flavius să nu îmbrace tricoul României doar pentru că mama și tata provin de acolo. Am discutat deseori cu părinții lui Nicușor Craiu, fostul coleg al lui Flavius la Real Madrid. Puștiul a avut experiențe negative la lotul U17, se plângeau de terenuri, de condiții și de mentalitate, pentru că în România ai impresia imediat că ești Ronaldo dacă dai o pasă bună sau tragi bine cu stângul. Iar în țară încă se apelează la șpagă și la alte nereguli. Nu suntem învățați cu așa ceva”.

Experiențe bizare cu FRF: „Unul m-a sunat la miezul nopții, altul avea «bombonici» în program”
Evocă apoi un episod neobișnuit în relația cu Bucureștiul: „M-a sunat cineva din partea FRF pe la miezul nopții ca să mă întrebe de Flavius. Adică tu stai probabil la ora aia la un pahar prin vreun bar de fițe și mă cauți ca să vină Flavius la lotul de juniori al României? Serios?!

Sunt un tip foarte reactiv, m-am dat jos din pat și mi-am păstrat cu greu cumpătul să nu reacționez aspru. Îmi pare rău că nu i-am reținut numele individului care s-a recomandat ca reprezentant al FRF”.

Daniliuc senior amintește și o altă discuție purtată la telefon tot cu un emisar al Federației:

„Venea cu «bombonici» în program, că vrem să-l ridicăm pe Flavius, să-l ajutăm. Texte cu miere. Când aud asta cu «vrem să-l ridicăm» îmi sună ca «vrem să-i dăm în cap».

Adică tu nu ți-ai mișcat fundul o dată să-l vezi, să-l cunoști personal pe jucător, să-ți dai seama cum îi bate ceasul și cum gândește, dar arunci cu promisiuni din astea de doi lei și jumătate? Dacă ar fi Hagi să-și dea cu părerea, să pună o notă în dreptul lui, aș crede ce spune, fiindcă are experiență și termeni de comparație. Dar când un oarecare, că nici pe ăsta nu l-am reținut!, dă din gură cu promisiuni goale n-are cum să ne impresioneze. După câtă pâine amară am mâncat în viață și după toate cele prin care am trecut, chiar știu ce vorbesc și chiar simt intențiile oamenilor!”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.

Bine ati venit!

Websiteul sharenews.ro foloseste cookie-uri pentru a va oferi o cat mai buna experienta de navigare. Consideram continuarea navigarii ca reprezentand acceptul dumneavoastra pentru folosirea acestor cookie-uri.

Va multumim!