Pedepse aspre pentru elevii și adulții care agresează profesorii din mediul preuniversitar

Education activities in classroom at school, happy children learning

5 februarie 2020  |  05:51


Profesorii se bucură de o protecție sporită, din acest an! În acest sens, Parlamentul a adoptat legea care le conferă măsuri suplimentare de apărare în fața părinților violenți, dar și a elevilor.Noile norme oferă o protecție sporita personalului didactic din învățământul preuniversitar și prevăd pedepse aspre, inclusiv pentru elevii care au împlinit 14 ani, în cazul in care profesorii sunt amenințați, loviți sau chiar jefuiți.

Legea urmează să fie trimisă spre promulgare președintelui României.
Ex : „- amenințarea, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul, săvârșite împotriva unui profesor aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se vor sancționa mai aspru: limitele de pedeapsă prevăzute de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime.

De exemplu, pentru amenințare pedeapsa va fi de la 4 luni la un an și trei luni închisoare; pentru lovire va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni; dacă vătămarea necesită până în 90 zile de îngrijiri medicale, pedeapsa va fi de la 8 luni la 6 ani și 8 luni; pentru vătămari mai grave va fi de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni;
– pentru comiterea oricărei infracțiuni împotriva profesorului sau a bunurilor lui ori a membrilor familiei sale în scop de intimidare sau răzbunare: limitele de pedeapsă prevăzută de Codul penal pentru aceste infracțiuni se majorează cu o treime. De exemplu, pentru distrugere sau violare de domiciliu pedeapsa va fi 4 luni – 2 ani și 8 luni închisoare; pentru furt va fi 8 luni – 4 ani închisoare

– directorii care află la școală de comiterea unei astfel de infracțiuni sunt obligați să anunțe imediat procurorul. Dacă nu o fac, art. 267 din Codul penal spune că e infracțiune”

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.

Bine ati venit!

Websiteul sharenews.ro foloseste cookie-uri pentru a va oferi o cat mai buna experienta de navigare. Consideram continuarea navigarii ca reprezentand acceptul dumneavoastra pentru folosirea acestor cookie-uri.

Va multumim!