Prezența la vot LIVE ORA 10 – Procent foarte slab față de alegerile locale din septembrie. Cifre mai mici chiar și decât la parlamentarele din 2016

6 decembrie 2020  |  10:46


UPDATE ORA 10 – 4.93% la nivelul țării, 4.90% la nivelul Capitalei.

La alegerile din septembrie 2020, prezența la ora 10 era de 7.58, iar în București prezența era de 6.1%.

În urmă cu 4 ani, la alegerile parlamentare din 2016, prezența la ora 10 era de 5.27%, iar în București era prezență de 4.72%.

UPDATE ORA 9 – Prezența la vot este 2.78% – În urmă cu 4 ani prezența la această oră, la nivel național, era de 2.84% – La finalul zilei, acum 4 ani, prezența a ajuns la 39.5%.

În București, prezența la vot la aceste alegeri, la ora 9, este de 2.93% – În urmă cu 4 ani acest procent era de doar 2.4%.

TOP JUDEȚE cu prezența cea mai mare: Mehedinți cu 3.89%, Olt cu 3.88%, Teleorman cu 3.76%, Ilfov cu 3.47% și Dâmbovița cu 3.43%.

Clasamentul județelor cu cea mai slabă prezență la vot este următorul: Covasna pe ultimul loc cu doar 1.94%, Bistrița-Năsădu cu 2.06%, Vaslui cu 2.07, Harghita cu 2.24% și Maramureș cu doar 2.25%.

UPDATE ORA 8 – La această oră prezența la vot este una mai ridicată față de acum 4 ani. PREZENȚA LA VOT ESTE DE 1.29%, în urmă cu 4 ani prezența era de doar 1.15%.

Județele cu cea mai mare prezență sunt: Mehedinți, Olt, Constanța, Ilfov, Teleorma.

Județele cu cea mai slabă prezență sunt: Covasna, Harghita, Vaslui, Bistrița-Năsăud, SUceava

În Municipiul București prezența a fost de 1.47% astăzi la ora 8, în timp ce în urmă cu 4 ani era de doar 0.9%.

UPDATE ORA 7 – S-au deschis toate secțiile de votare.

UPDATE ORA 6:40 – Până la această oră, în străinătate au votat 87.640 de români din afara țării. Ei reprezintă 0.48% din totalul celor așteptați la urne în toată lumea, înclusiv în România. Dintre cei care au votat, puțin peste 20.000 au ales să își exercite acest drept prin corespondență. Urnele de pe teritoriul țării noastre se vor deschide la ora 7 și vor rămâne deschise până la ora 21.

Alegeri parlamentare 2020 – Secțiile urmează să fie deschise de la ora 7. Prezența la vot va fi actualizată permanent pe site-ul realitatea.net unde veți avea în plus și alte informații despre cum a evoluat prezența la vot în alți ani. În plus, la ora 21, atunci când urnele se vor închide, veți putea afla rezultatele prima oară de la Realitatea PLUS și pe realitatea.net.

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne în cele peste 18.000 de secţii organizate în ţară pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ.

Senatorii şi deputaţii sunt aleşi prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale.

Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi – duminică, de la ora 7,00 până la 21,00.

Românii cu domiciliul în străinătate au la dispoziţie 2 zile pentru a-şi exercita votul – sâmbătă şi duminică.

Numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 decembrie este de 18.191.396. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 740.367. Un număr de 35.808 cetăţeni români din străinătate au optat pentru votul prin corespondenţă prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro, iar 3.078 au optat pentru votul la secţia de votare, anunţă AEP.

În ţară sunt organizate 18.802 secţii de votare, peste 1.200 în Bucureşti. În Sectorul 1 sunt 166 de secţii de votare, în Sectorul 2 – 202, în Sectorul 3 – 288, în Sectorul 4 – 184, în Sectorul 5 – 197, iar în Sectorul 6 – 239.


Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile organizate în ţară în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare.

Potrivit BEC, alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia.

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială unde şi-a stabilit reşedinţa, alta decât domiciliul, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de reşedinţă, indiferent de data stabilirii acesteia, chiar şi dacă dovada de reşedinţă a expirat în perioada l martie – 6 decembrie, a decis Biroul Electoral Central.

Conform BEC, alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă acesta a fost omis din lista electorală permanentă, este înscris în lista electorală suplimentară.

Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii acesteia. Dacă alegătorul nu a formulat cerere privind înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, acesta va fi înscris în lista electorală suplimentară.

În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa. În acest caz, alegătorul este înscris în lista electorală suplimentară.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.

Bine ati venit!

Websiteul sharenews.ro foloseste cookie-uri pentru a va oferi o cat mai buna experienta de navigare. Consideram continuarea navigarii ca reprezentand acceptul dumneavoastra pentru folosirea acestor cookie-uri.

Va multumim!