STARE DE ALERTĂ din 15 mai. Legea va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial

13 mai 2020  |  17:13


Proiectul de lege iniţiat de Guvern privind măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 în situaţia de alertă va fi dezbătut şi votat, miercuri, de Camera Deputaţilor. Deputaţii jurişti au modificat proiectul de lege privind starea de alertă faţă de documentul primit ieri din Senat. Doar că după ce au observat mai multe greşeli în redactarea raportului s-a decis ca şedinţa Comisiei Juridice să fie reluată. 

Plenul Camerei Deputaților a fost suspendat.

Documente atasate:Legea stării de alerta – raportul de admitere al Comisiei Juridice din Camera DeputaţilorUPDATE ORA 16: Deputaţii din Comisia Juridică se reîntorc în şedinţă după ce au greșit raportul de admitere în cazul legea privind starea de alertă. În lege au fost introduse mai multe sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor dispuse de autorități, însă deputații juriști au respins articolul care prevede măsurile respective. Altfel spus, deputații au stabilit pedepse pentru fapte care nu există. 

UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaților a modificat proiectul față de cel primit ieri de la Senat. Deputaţii jurişti au stabilit că instituirea stării de alertă are nevoie de încuviinţarea Parlamentului dacă este vizată cel puțin jumătate de țară. În forma adoptată de Senat, încuviințarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii țări.De asemenea, “starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului la propunerea ministrului afacerilor interne”.”Instituţiile şi autorităţile publice pot angaja personal fără concurs, în funcţie de nevoile determinate de prevenirea şi combaterea situaţiei care a generat starea de alertă și exclusiv pentru activități legate de aceasta, pentru o durată determinată, ce nu poate depăși 30 de zile de la data încetării stării de alertă.”În scopul prevenirii contaminării cu noul coronavirus SARS Cov-2 și pentru asigurarea bunei desfășurări a transportului de persoane pentru fiecare tip de transport terestru, subteran, aerian sau naval, se instituie restricții și măsuri în condițiile prezentei legi, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară”, se mai arată în raport.De asemenea, au fost aprobat amendamentul liberalului Florin Roman care propusese ca legea să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Constituția prevede însă că orice lege intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în MO. Deputații din comisia juridică au reintrodus şi măsurile de interzicere a circulație și dă posibilitatea autorităților să poată dispune carantina și izolarea persoanelor.  De asemenea, deputații jurişti au reintrodus în proiectul de lege capitolul 3 al proiectului trimis de Guvern, eliminat ieri de Senat. 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.

Bine ati venit!

Websiteul sharenews.ro foloseste cookie-uri pentru a va oferi o cat mai buna experienta de navigare. Consideram continuarea navigarii ca reprezentand acceptul dumneavoastra pentru folosirea acestor cookie-uri.

Va multumim!