Veste extraordinară pentru pacienții cu afecțiuni tiroidiene. Medicamentul mult așteptat, în farmacii

9 aprilie 2020  |  10:47


Ca urmare a întâlnirilor pe care reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România le-au avut cu reprezentanții companiei producătoare, cu distribuitorii en-gros și cu reprezentanții Colegiului Național al Farmaciștilor, la solicitarea ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, fabricantul a anunțat că în depozitele din România au fost aduse, în data de 31 martie 2020, un număr de 140.122 cutii de Euthyrox 100 mcg.

Potrivit precizărilor făcute de autoritățile de stat, din totalul importului, 54.240 cutii au fost deja distribuite.

În plus, în intervalul 13-14 aprilie 2020 vor fi livrate alte 77.499 cutii de Euthyrox 50 mcg și 59.315 cutii de Euthyrox 25 mcg, loturi care deja au fost eliberate din Germania.

„Ministerul Sănătății face un apel către pacienți pentru a nu face stocuri de medicamente și a nu le utiliza fără acordul medicului curant”, se precizează într-o informare transmisă presei. „Mai mult, Ministerul Sănătății mulțumește Colegiului Farmaciștilor din România pentru colaborare și adresează rugămintea către farmacii de a elibera aceste produse numai pe baza prezentării documentelor medicale”.

Printr-un document din data de 3 aprilie 2020, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) aducea din nou în atenția publică și a autorităților competente din România, importanța ridicării restricției la export adoptate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 428 din 12/03/2020 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 202 din 12/03/2020.

„Consecințele interdicțiilor la export sunt dăunătoare pentru disponibilitatea medicamentelor pe piața UE. Aceste interdicții nu asigură în nici un fel o aprovizionare adecvată cu medicamente și nu diminuează cu nimic îngrijorarea statelor membre privind disponibilitatea medicamentelor critice pentru tratarea infecției cu Covid-19 sau a unor afecțiuni cronice. Acesta a fost un element evident și în România, ulterior implementării măsurii de interzicere a exportului de medicamente – lipsa Euthyrox, Siofor, Plaquenil și a multor altora”, menționau cei din ADEM.

Sectorul distribuției paralele reitera totodată necesitatea ridicării de urgență a restricției la export în UE a medicamentelor și stabilirea unei liste de medicamente care au legătură cu Covid-19 spre a fi restricționate de la export, precum și facilitarea importului paralel.

„Suntem deschiși unui dialog constructiv cu autoritățile competente pe această temă. Stocurile noastre sunt în continuare la dispoziția farmaciilor și pacienților din România”, afirmau reprezentanții ADEM.

Euthyrox este un medicament utilizat de pacienții cu afecțiuni tiroidiene.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.

Bine ati venit!

Websiteul sharenews.ro foloseste cookie-uri pentru a va oferi o cat mai buna experienta de navigare. Consideram continuarea navigarii ca reprezentand acceptul dumneavoastra pentru folosirea acestor cookie-uri.

Va multumim!